Friday, 30 September 2011

Pelik: Apa ni??!!

Mumbling by YAYA at 12:30 0 peoples winked at me
Rasanya masih lagi dalam mood raya kan? Jadi, jom usha ketupat opssss kasut ni...haha!
Kak Senah belakang rumah ke yang buat ni? haha
Dan disebabkan post ini dibuat time nak sampai lunch break. Jom usha yummy burger eh...eh kasut (asyik tersasul je...haha!)
McD? Burger King? Subway? Nyum nyum~


credit : HERE

Wednesday, 28 September 2011

Cute: Cutey Panda Cubs!!

Mumbling by YAYA at 15:08 0 peoples winked at me
This is sooo un-bear-able cute! These cutey cubs was born and raised at the research base of the Giant Panda Breeding Centre in Chengdu, China. For more information, please click HERE.

Cute? Check!

Fluffy? Double check!



Want some? Definitely!!!

Source: Dailymail

Monday, 26 September 2011

Fatshion: Yummy Red Cardigan

Mumbling by YAYA at 10:00 0 peoples winked at me
Lovely, isn't it?
OMG! I found this piece at Jusco in IOI Mall when I went for window-shopping with my lovely friends. It is in red velvet and I think I felt in love at the first sight... Woaho! So, I try it on in the fitting room, posed for a few minutes... give a big sighed then, put it back where it belong... Haha! That is my habit when I can't buy it at that moment. Damn, my wages will be on next week though, so it is a big no-no for me now. It's only RM 36.00, yet I can't afford it (sigh!) Why... why do I meet you now, my lovely cardi??!!


InsyaAllah, it still will be there when I want to buy it next time. (Hah! self-comfort statement)
However, I do bought something to cheer-up myself! Haha A nice, cute bangle cause lately I felt my hand a little bit dull without any accessories. It's cute, don't you think so?

RM10 for this bangle...worthy!!

p/s: I am cheapskate. So what? You got problem with that?? Haha joke!

Sunday, 25 September 2011

Review produk: VCO softgel Catalyst part 1

Mumbling by YAYA at 17:42 0 peoples winked at me
Sorry for the delay... Memang la janji nak tulis review tentang produk ni lepas seminggu makan tapi sepanjang seminggu tu kurang nampak efeknya lagi so postponed la sampai sekarang baru nak buat post ni. Haha, sorry!


Update ... update ... update !!!


Result selepas hampir 2 minggu menggunakan produk ini ialah:


PRO: 
ada nampak perubahan, kan..kan!!
  • Jerawat semakin kecut dan bekas jerawat pudar
    • Ini bukan perasaan diri sendiri hokey... My colleague yang tegur cakap pakai apa sampai jerawat dan bekas jerawat cepat hilang... Woaho kembang semangkuk tiba-tiba time dia cakap macam tu!
  • NO MORE MORNING SNEEZE!!
    • Yeah, this is the best ever!! Haha... kalau dulu setiap pagi mesti bersin dan kompem-kompem kena cari tisu, kini tidak lagi (ecece ayat iklan TV pulak). Tapi memang betul pun, even my friend yang makan supplement ni pon admit dia dah jarang bersin/selesema pagi-pagi. Maybe resdung kitorang dah berkurang. Who knows what they claimed is true, right?!
  • Tidur lebih lena
    • Selalunya asyik terjaga tanpa sebab time2 malam, tapi sekarang kalau start tidur je esok bila alarm bunyi baru nak celik mata..haha..Ini paling perasan la. Even kawan yang makan produk ni pon cakap benda yang sama padahal selama ni dia jenis yang susah nak tidur malam
  •  Kulit kurang berminyak
    • Sekarang bangun pagi je kulit rasa biasa je..tiada lagi lebihan minyak di muka (haha macam iklan TV gitu~) 
  •  Lebih lawas
    • Setiap pagi kira asyik dating dengan toilet la...kalau dulu...ermmm 
CONTRA: 
  • By this far, belum ada side effect. Maybe bergantung pada pemakai kot. Kulit Yaya ni kebal sikit so tak rasa apa-apa side effect. (ke tak perasan...hrmmm)
So, ini saja yang perubahan yang perasan. Lagi seminggu dua Yaya update kot-kot dah cun macam Aishwarya Rai ke..Woaho!! See you soon!

Thursday, 22 September 2011

It's changing again. Pfft!!

Mumbling by YAYA at 10:44 0 peoples winked at me


Look everybody, Facebook has change their interface or easy word is their layout! Its is quite confusing though for users and here Photographer Mark Meyer explain it to you!!


It is colorful. Like it! Why were my textbooks back then didn't looked like this? Hmm....


And Google+ had changed their account from invitation-only to openly public. So, I am thinking if I should open my account in Google+....



or ....



credit: failbook



Tuesday, 20 September 2011

Comic #1

Mumbling by YAYA at 11:57 0 peoples winked at me
Hahaha!

credit: rage comics

Tutorial: Flat Abs for Beginners!!

Mumbling by YAYA at 10:46 0 peoples winked at me
I think my tummy getting bigger. Damn! So, It's time to do some workout and I've found this interesting workout tutorial for beginner which is suit with me. 


This shouldn't be difficult, right? Right?! Haha!

Always aims high!! Go Yaya go! You can do it!!

Recipe: Pecan Butterscotch Cake

Mumbling by YAYA at 10:28 0 peoples winked at me

 

For the last couples of months, I've been craving for this not-so-sweet- dessert. It is a surprised that it come out to be a little bit salty. I've taken the recipes from Better Homes & Gardens for the cake cuase it took(basically look) less effort to make it.(Hah, lazy me!) And from Martha Stewart website for the topping and sauce. It will never be the same without topping and sauce!

So, all hail for the recipe of "The Pecan Butterscotch". Haha!


Ingredients:


For the Frosting

12 ounces unsalted butter (3 sticks), 1 stick left whole, 2 sticks cut into small pieces, softened
2 cups packed dark-brown sugar
1 cup heavy cream
1/2 teaspoon coarse salt
20 ounces cream cheese, softened
1/2 cup confectioners' sugar, sifted

Method:
  1. Melt 1 stick butter in a medium saucepan over medium heat until dark golden brown, about 10 minutes.
  2. Add brown sugar, cream, and salt, stirring until sugar dissolves. Bring to a boil, whisking constantly, and cook for 3 minutes.
  3. Transfer to a mixer bowl, and let cool.
  4. With machine running, add remaining butter, a few pieces at a time, and beat on low until incorporated. Raise speed to medium, and beat for 2 minutes.
  5. In another bowl, beat cream cheese and confectioners' sugar on medium-high until fluffy and smooth, about 3 minutes.
  6. Add brown-butter mixture to cream cheese, and beat until smooth.
  7. Cover, and refrigerate until chilled, at least 2 hours (or overnight, beating on low speed before using).

For the Butterscotch Sauce

2/3 cup packed dark-brown sugar
3 ounces (6 tablespoons) butter, cut into pieces
1/2 cup light corn syrup
1/4 teaspoon coarse salt
1/2 cup heavy cream
2 cups pecan halves, toasted and chopped, plus more halves for garnish

Method:
  1. Mix sugar, butter, corn syrup, and salt in a small saucepan over medium heat, and cook, stirring, until sugar dissolves. Bring to a boil, and cook for 2 minutes.
  2. Remove from heat, and whisk in cream.
  3. Return to heat, and cook for 2 minutes. Let cool slightly. 
 For the cake

300g butter
1 1/3 cups soft brown sugar
1 1/2 cups pecan halves
2 eggs
1 tbsp golden syrup
1 1/2 cups self-raising flour
1/2 cup milk
 

Method:

  1. Preheat the oven to moderate (180C). Grease a deep, 20cm round cake tin and line the base and side with baking paper.
  2. Soften 45g of the butter. Place in a small bowl with 1/3 cup of the sugar; mix until smooth and creamy. Spread over the base of the tin. Arrange the pecan halves, flat sides up, decoratively over this mixture.
  3. Combine the remaining butter and sugar with the eggs, golden syrup, sifted flour and milk in a bowl. Beat with electric beaters on low speed until the ingredients are thoroughly mixed. Increase the speed to medium and beat until the mixture is smooth and has changed colour.
  4. Spoon the mixture into the prepared tin and smooth the top with a spatula. Bake for 1 hour, or until a skewer comes out clean when inserted in the centre of the cake. Set aside for 5 minutes before turning onto a serving plate or wire rack to cool.

To assemble the cake

  1. Trim tops of 2 cake layers and top and bottom of third (this will be the middle) to create flat exposed surfaces. 
  2. Brush 1/4 cup plus 2 tablespoons butterscotch sauce on cut sides. Let cool. 
  3. Spread 1 cup frosting on 1 layer, then place middle layer on top, sauce side down. Spread 1 cup frosting on middle layer, then place third layer on top, sauce side down. Spread 1 cup frosting on top and sides. Refrigerate until firm, about 1 hour.
  4. Using an offset spatula, spread remaining frosting on top and sides of cake. 
  5. Press chopped pecans on sides, and garnish top with halves. 
  6. Transfer cake to a serving plate or cake stand. Refrigerate until firm, at least 4 hours (or up to 2 days, covered).


p/s: I hope you enjoys your tea time with this new dessert!


Disclaimer: The result of this recipe might not be exactly like picture cause this picture took at Secret Recipe Cake House while the recipe was from Martha Stewart combine with Better Homes & Gardens website! Thus, the taste might be slightly different.

Thursday, 15 September 2011

Ada Apa Dengan Hari Malaysia?

Mumbling by YAYA at 17:45 0 peoples winked at me

Hey, it's me again! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Eh ... eh  silap pula! Itu Hari Merdeka....

Jadi, apa itu Hari Malaysia?!
(Sila guna nada seperti Incik Dato' Jalaludin Hassan): "Erm ... erm ... Hari Malaysia ni berdasarkan Mr. Wiki ialah hari dimana rakyat Malaysia celebrate menyambut hari penggabungan Tanah Semenanjung dengan Sabah, Sarawak dan juga Singapura."


Woaho! Tiba-tiba jadi cekgu Sejarah la pula! Kalau salah, marahkan Mr. Wiki ye ... dia yang cakap, I tak cakap ... cer klik-klik kat SINI. Banyak dah wishes untuk Hari Malaysia tengah terapung-apung atas talian ni. Antaranya: 


Ada banyak lagi posts tentang Hari Malaysia ni, tapi korang cari sendiri la kot. google la sendiri...hamboi-hamboi semua nak kena suap ke? haha. Ok, mesti readers pelik kenapa Yaya pon sibuk-sibuk nak post juga tentang Hari Malaysia ni. Kak Tipah, Abang Mat oiiiii ... mesti la Yaya pon excited nak post juga sebab Hari Malaysia = CUTI UMUM!! Haha best ooo cuti bagi orang yang dah bekerjaya (kerja je sekarang berjayanye belum lagi kot) macam Yaya ni ...


Lawak-lawak juga, tapi sempena Hari Malaysia ini saya meminta maaf pada sesiapa yang terasa hati dan tak sempat Yaya nak mintak maaf time raya hari tu ...Yaya ni memang kadang-kadang mulut laser tak boleh nak tapis guna penapis teh (haha banyak betul dosa aku..tak habis-habis minta maap dari bulan puasa sampai sekarang). Selain itu, nak ucapkan terima kasih kepada semua orang yang banyak bersabar dengan peragai Yaya yang gila-gila ni. Kita kan 1Malaysia ... haha tak mau kecik-kecik hati hokey! Mesej ni sempena menyokong kempen "Sorry and thank you" khas untuk Hari Malaysia. Sila klik-klik SINI untuk keterangan lebih tepat dan jitu ... haha~

p/s: Selamat Hari Malaysia!!! Seronoknya cuti!!!

credit gambar pada En. Google...Mekasih...mekasih...mekasih~ 

Wednesday, 14 September 2011

Produk Kecantikan: Catalyst VCO Softgel

Mumbling by YAYA at 14:02 0 peoples winked at me
AMARAN KERAS DARIPADA KERAJAAN MALAYSIA:: Sebelum membaca post ini, diingatkan bahawa saya bukanlah ejen atau dibayar untuk tujuan promosi dan sebagainya....Nak cuba mendalah ni pon kena keluar duit poket sendiri taw...sob sob sob 


Bermula hari ini (Rabu, 14 Spetember 2011), Yaya cuba makan supplement yang semua orang dok heboh-heboh dalam dunia blog ni..haha! Macam biasa, orang lain dah lama cun-melecun makan mendalah ni kita baru nak cuba, try, test.

*drumrolls*

tadaaa....

CATALYST VIRGIN COCONUT OIL (VCO) SOFTGEL


Rasanya info tentang produk ni tak payah kot nak bagitau kan sini sebab dah ramai orang buat post tentang VCO softgel Catalyst ni. 

Kononnya ni duta VCO Catalyst... cer korang klik-klik SINI untuk info yang lebih mendalam dan tepat. Kang Yaya explain bagai nak rak sekali salah ajaran tak pasal. So, sila-silalah rajin tekan kat link yang ada tu.

Motif asal beli VCO softgel ni sebab:
  • Resdung+elergik makanan laut (malam sebelum raya gatal makan sotong pastu pagi raya terus mulut bengkak+ada rashes...cam tak mau raya je tahun ni)
  • Kulit berminyak+jerawat
  • Masalah haid yang tak reti tengok kalender (tension taw bila tak datang~)
  • Dengar khabar boleh kuruskan badan..woaho~

Itulah antara sebab musabab nak cuba VCO ni...jadi atau tak nanti yaya bagitaw minggu depan..babai~


p/s: baru makan 2-3 kali, perut asyik memulas dan ulang alik ke tandas je ni (aku kat tempat kerja ni perut oiii..huhu)...adakah ini simptom-simptom VCO nak melancarkan buah pinggang dan usus? Adakah?? Siapa yang taw atau nak share pon boleh la tinggalkan kan comment box okey...Terima kasih~

Tuesday, 13 September 2011

Just me!

Mumbling by YAYA at 15:29 0 peoples winked at me
Stop. Those. Excuses! I am not stupid. Duh~ #DGAD

p/s: sorry for my French. BTW  I've changed DGAF(Don't give a f***) to DGAD(Don't give a damn!) cause it is too harsh, I believed~ Woahoho!

Friday, 9 September 2011

Video Lucu: Sengal Time Raya

Mumbling by YAYA at 12:34 0 peoples winked at me
video

Orang kata raya sebulan kan. Dan rasanya mood raya pon masih ada dalam diri masing-masing. Ye ke? Of course la . . .

Buktinya: Lagu-lagu raya masih lagi berkumandang di corong-corong radio (abaikan ayat poyo sempena raya ni)

Jadi belom terlambat rasanya untuk Yaya ucapkan Selamat Hari Raya... Maaf Zahir & Batin~


credit kepada tuan punya video

Salam...

Mumbling by YAYA at 12:11 0 peoples winked at me
Sebagai pembuka kata....
Saya, Cik Ct Not Halipan (bukan nama sebenar) merasmikan blog ini!!

*throwing confetti*

Ecece poyonya....fufufu~

Bukan poyo tapi sudah lama nak buat blog tapi oleh kerana kemalasan yang melampau untuk menulis a.k.a menaip idea-idea yang sebenarnya dah lama mencurah, tercurah, dan dicurah dari langit menimpa kepala ni sampai tak tertanggung (ok fine..memang saya malas dalam semua hal). Padahal orang lain dah lama pong pang pong pang mengarang dalam blog macam jawab esei BM SPM yang 500 patah perkataan tu. Dan followers dah cecah ribu-riban sampai tak boleh nak kira walaupun kira guna jari kaki tangan dan kaki, tapi Yaya baru nak mula tekan butang-butang kat keypad ni 100 patah perkataan pon belom tentu boleh. Haha sangat tak up-to-date. 

Tapi itulah, Yaya memang tak berapa nak ikut perkembangan semasa. Waktu orang lain tengah hot and angau dengan Facebook dan account social network yang lain, Yaya masih malas nak buat. Alasannya mudah saja, kalau Friendster (zaman ramai lagi orang layan Friendster tu) Ok sambung cerita.... Kalau Friendster pon tak larat nak bela inikan pula nak buka account Myspace, Facebook, Tumblr, Twitter dan sewaktu dengannya. Ohoho.

Tapi sekarang Yaya dah ada account Facebook, orang lain tengah gilakan Twitter, Google+ etc la pula...


*Hrmm, lambat lagi la aku nak ada segala bagai account ni...*

Oleh itu, mulai hari ini Yaya akan merajinkan diri mengekspresikan menda-menda yang Yaya rasa menarik. Blog ni kan orang kata macam diari. Boleh jadi terapi diri bila tension dengan masalah negara dan dunia. Woaho!

Peace out, guys~



 

yaya Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea